tiistaina, helmikuuta 07, 2006

Anthony Browne, Spectator 24.7.2004

Spectator 24.7.2004

Mitään salajuonta ei ole, sanoo Anthony Browne: islamin peittelemättömänä pyrkimyksenä on valloittaa maailma. Näin on siksi, että muslimit, toisin kuin monet kristityt, todella uskovat, että he ovat oikeassa ja että heidän uskontonsa on tie kaikkien pelastukseen.

Olin vuosi sitten lounaalla erään arvovaltaisen henkilön kanssa, joka kysyi minulta, pidänkö häntä hulluna. "En", vastasin kohteliaasti samalla, kun tuumin mielessäni: "Kyllä!" Hän oli juuri sanonut epäilevänsä, että muslimeilla on salajuoni lännen valloittamiseksi. En ole koskaan ollut kovin innostunut salajuoniteorioista, ja tämä kuulosti selvästi "pienet vihreät miehet" -osastolta. Juuri tämänkaltaisia väitteitä BNP:n, Brittien Kansallispuolueen, kelmit esittävät oikeuttaakseen rotuvihansa.

Tiedämme varmasti kaikki Osama bin Ladenin pyrkimyksistä ja olemme nähneet al-Muhajirounin hourupäät heiluttamassa julisteitaan, joissa sanotaan: "Islam on Britannian tulevaisuus." Mutta nämä kaikkihan ovat äärilaidan ihmisiä, jotka edustavat vain itseään. Varmastikaan kukaan ei islamissa ota tällaista vakavasti. Näin kuvitellen ryhdyin selaamaan islamilaisia medioita.

Otetaan esimerkiksi tohtori Al-Qaradawi, kiistelty egyptiläisimaami, jota Lontoon pormestari taannoin liehakoi, vaikka Al-Qaradawi tukee homoseksuaalien teloittamista, miesten oikeutta harjoittaa kotiväkivaltaa ja viattomien juutalaisten tappamista. Kaiken muun kohun keskellä jäi huomaamatta, että hän haluaa myös valloittaa Euroopan. Teidän ei tarvitse uskoa minua; kuunnelkaa vain, mitä hän sanoo al-Jazeeran suositussa TV-show'ssa Shari'a ja elämä.

"Islam palaa Eurooppaan. Valloituksen ei tarvitse välttämättä tapahtua miekan voimalla. Kenties valloitamme nämä maat ilman armeijoita. Haluamme saarnaajien ja opettajien armeijan, joka esittelee islamia kaikilla kielillä ja murteilla", hän sanoi eräässä vuoden 1999 lähetyksessä, jonka on kääntänyt Lähi-idän mediainstituutti (MEMRI). Toisessa ohjelmassa hän julisti: "Eurooppa huomaa vielä, kuinka se kärsii materialistisesta kulttuurista, josta se etsii ulospääsyä, pelastusvenettä. Se ei kuitenkaan etsi hengenpelastajaa vaan islamin sanomaa." (MEMRI)

Tässä ei ole kysymys mistään äärilaidan tapauksesta. Al-Qaradawin erittäin suosittuja ohjelmia katsovat miljoonat muslimit Lähi-idässä ja Euroopassa. BBC:n luonnehdinnan mukaan maailman muslimit pitävät Al-Qaradawia eräänlaisena "tähtenä".

Tohtori Al-Qaradawi, joka pitää tukikohtaansa Qatarissa, toimii hengellisenä ohjaajana kovan linjan Muslimiveljeskunnassa, joka kasvattaa suosiotaan ympäri Eurooppaa ja jonka johtaja Muhammad Mahdi Othman 'Akef taannoin totesi: "Uskon vailla pienintäkään epäilyä, että islam tunkeutuu Eurooppaan ja Amerikkaan, koska islam on johdonmukaista ja sillä kutsumustehtävä." (MEMRI)

Islamin pyhimmässä moskeijassa, Mekan Suuressa moskeijassa, sheikki Abd al-Rahman al-Sudais yllyttää saarnoissaan tuhoamaan juutalaiset ja kukistamaan lännen sivilisaation: "Jaloin ihmiskunnan koskaan tuntemista sivilisaatioista on islamin sivilisaatio. Nykyinen lännen sivilisaatio ei ole muuta kuin tuote islamin sivilisaation kohtaamisesta Andalusiassa (keskiajan Espanjassa). Syynä lännen sivilisaation rappioon on sen materialismi ja irrottautuminen uskonnosta ja sen arvoista. Tämä on ollut yksi syy ihmiskunnan kärsimykseen ja itsemurhien, mielenterveydellisten ongelmien ja moraalisen perversion lisääntymiseen. Vain yksi kansakunta kykenee tervehdyttämään maailmanlaajuisen sivilisaation, ja se on islamin kansakunta." (MEMRI)

Al-Sudais on liittolaisemme saudihallituksen nimittämä korkein imaami, ja hänen saarnojaan kuunnellaan laajalti ympäri Lähi-itää. Kun hän saapui kesäkuussa avaamaan Lontoon islamilaista keskusta, tuhannet brittimuslimit parveilivat nähdäkseen hänet, meidän nk. rotusuhteiden ministerimme Fiona Mactaggart oli hänen rinnallaan puhujakorokkeella ja prinssi Charles lähetti tilaisuuteen oman videotervehdyksensä. Arvovaltansa puolesta Al-Sudais on islamilaisessa maailmassa kenties lähin vastine paaville, mutta paavin en ole kuullut viime aikoina kehottavan kristittyjä nujertamaan kaikki muut uskonnot.

Saudi-Arabia, jonka lipussa on miekka, ei näytä ujostelevan islamin halua valloittaa maailma. Saudi-Arabian suurlähetystö Washingtonissa suosittelee islam-ministeriönsä kotisivua, jossa julistetaan: "Muslimien velvollisuus on kohottaa jihadin lippu ja tehdä Allahin Sanasta ylin tässä maailmassa" (MEMRI). Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja öljydollareita levittääkseen omaa, erityisen tiukkaa islamin muotoaan, wahhabilaisuutta, ja se on rahoittanut moskeijoiden ja islamilaisten koulujen rakentamista kaikkialle länteen. Yhdysvaltain moskeijoista noin 80 %:n arvioidaan olevan wahhabiittien valvonnassa.

Saudi-Arabian opetusministeriö kehottaa koululaisia halveksimaan kristinuskoa ja juutalaisuutta. Kuningaskunnan uusi koulukirja opettaa 6-vuotiaille: "Kaikki muut uskonnot kuin islam ovat vääriä." Opettajille osoitettu huomautus sanoo, että heidän tulisi pitää erityisesti huolta siitä, että tämä kohta tulee selitetyksi. Egyptiläinen koulukirja nimeltä Teologisia tutkimuksia: perinteet ja moraali kertoo, että erityisen "jalo" kohta Koraanissa on se, jossa "uskovaisia rohkaistaan käymään jihadia Allahin asian puolesta, katkaisemaan vääräuskoisten kaulat, vangitsemaan ja nujertamaan nämä — kaikki tämä tyylillä, joka ylimmällä esimerkillisellä tavalla yllyttää taisteluun". (FrontPageMagazine 30.6.2004)

Suosittu puheenaihe arabi-TV-kanavilla on se, mikä olisi paras strategia lännen valtaamiseksi. Yksimielisyys näyttää vallitsevan siitä, että koska lännellä on musertava taloudellinen, sotilaallinen ja tieteellinen ylivoima, valloittaminen voi viedä aikansa ja hyökkäys täydellä rintamalla voisi osoittautua vahingolliseksi vaihtoehdoksi. Parhaina menetelminä pidetään muslimien maahanmuuttoa ja käännytystyötä.

Saudiprofessori Nasser bin Suleiman al-Omar julisti al-Majd-TV:ssä viime kuussa: "Islam etenee vankan suunnitelman mukaisesti. Kymmenet tuhannet muslimit ovat jo liittyneet Amerikan armeijaan ja islam on toiseksi suurin uskonto Amerikassa. Amerikka tuhoutuu. Mutta meidän on oltava kärsivällisiä." (MEMRI)

Islam ei ole nyt toiseksi suosituin uskonto ainoastaan Yhdysvalloissa vaan myös Euroopassa ja Australiassa. Euroopassa on 15 miljoonaa muslimia, ja esimerkiksi Ranskassa, jossa joka kymmenes on muslimi, hallitus arvioi 50 000 kristityn kääntyvän vuosittain muslimiksi. Brysselissä Muhammad on viimeisen neljän vuoden ajan ollut suosituin poikavauvojen nimi. Britannian moskeijoissa käy tätä nykyä enemmän ihmisiä kuin Englannin kirkossa.
Al-Qaidaa kritisoidaan kärsimättömyydestä ja lännen saattamisesta varuilleen. Saudisaarnaaja sheikki Said al-Qahtani sanoi Iqraa-TV-satelliittikanavalla: "Emme onnistuneet valloittamaan Yhdysvaltoja kahdeksalla miljoonalla muslimilla ja pommituksilla. Jos olisimme olleet kärsivällisiä ja antaneet ajan tehdä tehtävänsä, kahdeksan miljoonan sijasta siellä olisi voinut olla 80 miljoonaa muslimia, ja kenties 50 vuoden sisällä Yhdysvalloista olisi tullut muslimivaltio." (MEMRI)

On vaikea lakaista tällaista syrjään poikkeamana islamista, joka normaalisti pääsee helpolla antaessaan vain muun maailman tuudittautua väärin uskomuksiinsa. Tohtori Zaki Badawi, Lontoon islamilaisen keskuksen entinen maltillinen johtaja, myönsi: "Islam pyrkii levittäytymään Britanniaan. Islam on universaali uskonto. Se pyrkii tuomaan sanomansa maailman kaikkiin kolkkiin. Se toivoo, että jonain päivänä koko ihmiskunta on yhtä muslimiyhteisöä."

Muslimiperinteessä maailma jaetaan Dar al-Islamiin, jossa muslimit hallitsevat, ja Dar-al-Harbiin, "sodan alueeseen", jossa vääräuskoiset asuvat. "Olettamuksena on, että jihadin velvollisuus jatkuu (vain aselepojen toisinaan keskeyttämänä), kunnes koko maailma joko kääntyy islamiin tai alistuu muslimivaltaan", kirjoittaa professori Bernard Lewis bestsellerissään The Cricis of Islam.

Ensimmäinen jihad käytiin vuonna 630, kun Muhammad valtasi armeijallaan Mekan. Hän teki ennustuksen, että islam valloittaisi tuon ajan kaksi voimakkainta kristinuskon keskusta: Konstantinopolin ja Rooman. Sadan vuoden sisällä hänen kuolemastaan muslimiarmeijat olivat valloittaneet Syyrian, Palestiinan, Egyptin ja muun Pohjois-Afrikan aiemmat kristityt alueet samoin kuin Espanjan, Portugalin ja Etelä-Italian, kunnes ne pysähtyivät Keski-Ranskan Poitersiin vuonna 732. Muslimiarmeijat kukistivat Persian muinaisen zarathustralaisvaltakunnan ja valloittivat suuren osan Keski-Aasiaa ja Intiaa.

Ibn Warraq, pakistanilainen, joka menetti uskonsa islamiin, kirjoittaa kirjassaan Why I am not a Muslim: "Eurooppalaisia arvostellaan jatkuvasti salakavalien rappiollisten arvojen, kulttuurin ja kielen tyrkyttämisestä kolmanteen maailmaan, mutta kukaan ei välitä huomauttaa, että islam alisti siirtomaavaltaansa maat, jotka olivat muinaisten edistyneiden sivilisaatioiden koteja."

Espanjalaisilta meni 700 vuotta saada maansa takaisin pitkäksi venähtäneessä reconquistassa. Sillä välin turkkilaisten keskiaasialainen kansakunta oli kääntynyt islamiin ja valloittanut muinaisen kristityn Anatolian (nykyään Turkki). Vuonna 1453 turkkilaiset toteuttivat Muhammadin ensimmäisen ennustuksen vallattuaan Konstantinopolin, joka oli idän ortodoksisen kirkon keskus. Mahtava Hagia Sophia, joka oli 1000 vuoden ajan ollut kristikunnan tärkein kirkko sen jälkeen kun se oli rakennettu vuonna 537, muutettiin moskeijaksi ja siihen rakennettiin minareetit. Turkkilaiset jatkoivat valloittamalla Kreikan ja suuren osan Balkania neljäksi vuosisadaksi; Parthenon muutettiin moskeijaksi, ja Wien joutui piiritetyksi, kunnes turkkilaiset lopulta vetäytyivät voimansa hiipuessa.

Lähi-idässä esitetään säännöllisesti kehotuksia toteuttaa Muhammadin toinen ennustus. Sheikki Muhammad bin Abd al-Rahman al-'Arifi, joka toimii imaamina saudihallituksen ylläpitämän Kuningas Fahd -puolustusakatemian moskeijassa, kirjoitti taannoin: "Tulemme hallitsemaan Vatikaanin maata; otamme haltuumme Rooman ja tuomme islamin sinne." (MEMRI)

Aina käännytys islamiin ei ole tapahtunut miekan voimalla. Indonesian muslimikauppiaat käännyttivät rauhanomaisesti, ja se on nyt väkiluvultaan suurin muslimimaa. Mutta valloituksetkaan eivät ole loppuneet. Islam on jatkanut leviämistään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, erityisesti Nigeriassa ja Sudanissa. Abessinia, nykyinen Etiopia, on vanha kristitty valtio, jossa muslimit ovat ylittäneet lukumäärältään kristityt vasta viimeisen 100 vuoden aikana. Vielä 50 vuotta sitten Libanon oli pääosin kristitty; nyt muslimit ovat siellä enemmistönä.

Kristinusko on totta kai ollut yhtä lailla valloitususkonto. Espanjalaisarmeijat tuhosivat armottomasti Keski- ja Etelä-Amerikan muinaiset sivilisaatiot levittäessään rakkauden sanomaa. Kristityt valloittivat Amerikat ja Australian tuhoten edetessään kokonaisia kansoja, ja Livingstonen kaltaiset lähetyssaarnaajat käännyttivät suurimman osan Afrikkaa.

Mutta ero on siinä, että kristinusko on pääosin lopettanut valloittamisen ja käännyttämisen, ja Eurooppa on yksinkertaisesti lakannut uskomasta. Edes presidentti Bushin kärkkäimmät kriitikot eivät usko hänen valloittaneen Afganistania ja Irakia levittääkseen Jeesuksen sanaa. On sinänsä ironista, että syrjäyttäessään Saddamin, joka johti arabihallituksista kaikkein maallisinta, Yhdysvallat itse asiassa siirsi vallan imaameille.

Uskon uskontojen vapaaseen kilpailuun, ja on väistämätöntä, että jos pitää omaa uskontoaan oikeana, niin uskoo muiden olevan väärässä. Mutta kilpailutilanne on pahasti vääristynyt. Saudi-Arabiassa hallitus on kieltänyt kaikki kirkot, kun taas Euroopassa hallitukset rahoittavat islamilaisten kulttuurikeskusten rakentamista. Samaan aikaan kun monissa muslimimaissa kristinuskon lähetyssaarnaaminen on kiellettyä, lännen kristityissä maissa muslimien oikeus julistaa islamia on pyhitetty laissa. Kristityt ovat vapaita kääntymään islamiin, kun taas muslimit, jotka kääntyvät kristinuskoon, voivat odottaa tappouhkauksia tai kuolemantuomioita. Siinä missä paavi pyytelee anteeksi ristiretkiä (silloinkin kun ne olivat vain pyrkimyksiä ottaa takaisin haltuun aiempia kristittyjen maita), korkeat muslimioppineet kehottavat kukistamaan kristinuskon.

Kristityissä maissa ne, jotka varoittavat islamisaatiosta, kuten filmitähti Brigitte Bardot, saavat syytteitä, kun taas muslimimaissa ne, jotka yllyttävät maailman islamisaatioon, päätyvät TV-julkkiksiksi. Lännen kouluissa opetetaan vertailevaa uskonnontutkimusta, kun taas muslimimaissa koulut opettavat, että islam on ainoa tosi uskonto. Britannian sisäministeri David Blunkett haluaa käytännössä kieltää islamin kritisoimisen; tällaista suojelua kristittyjen on turha odottaa muslimimaissa. Miljoonat muslimit muuttavat kristittyihin maihin, mutta muslimimaihin ei muuta käytännöllisesti katsottuna lainkaan kristittyjä.

Viime vuosisadalla jotkut kristityt perustelivat juutalaisten vainoa ja massamurhia väittämällä, että juutalaiset halusivat valloittaa maailman. Mutta nämä fasistiset fantasiat perustuivat tahallisiin valheisiin, kuten pahamaineisiin väärennettyihin Siionin vanhempain pöytäkirjoihin. Nyt monet muslimimaissa kertovat peittelemättömästi islamin halusta valloittaa länsi.

Anthony Browne on Timesin Euroopan-kirjeenvaihtaja

Ei kommentteja: